Ari An­te­roi­nen

Ete­läi­ses­tä Rans­kas­ta, lä­hel­lä Es­pan­jan ra­jaa ole­vas­ta Per­pig­na­nin kau­pun­gis­ta, läh­töi­sin ole­va Yves Fruc­hart, 48, tuli Vir­gi­nie-vai­mon­sa kans­sa Suo­meen vuon­na 2020 ja sit­tem­min ko­ti­ta­lo löy­tyi Eu­ran Kiu­kai­sis­ta.

Mut­ta mikä ih­me sai pa­ris­kun­nan tu­le­maan Suo­meen?

– Ihas­tuim­me Suo­meen jo 2013, kun olim­me hää­mat­kal­la Suo­men La­pis­sa, Yves hy­myi­lee.

– Sen jäl­keen kä­vim­me lo­mil­la Suo­mes­sa eri pai­kois­sa.

Ai­kaa meni kui­ten­kin vuo­sia, en­nen kuin he löy­si­vät it­sen­sä en­sin Fors­sas­ta ja vä­hän sen jäl­keen viih­tyi­säs­sä ta­los­ta Kiu­kai­sis­ta.

– Olem­me asu­neet siel­lä vuo­des­ta 2021 ja viih­ty­neet hie­nos­ti. Kah­den kis­san ja kol­men ka­nan kans­sa.

Rans­kas­sa asu­ees­saan Yves Fruc­hart toi­mi muun mu­as­sa au­ton­kul­jet­ta­ja­na. Suo­meen ase­tut­tu­aan­kin hän löy­si it­sen­sä en­sin re­kan ra­tin ta­kaa. Sen jäl­keen ruo­an­lait­toa ja re­sep­tien ja­ka­mis­ta ra­kas­ta­va mies löy­si in­to­hi­mon­sa ja Lit­t­le Pa­ris al­koi muo­tou­tua.

– Vaa­le­an­pu­nai­nen väri erot­tuu hy­vin lu­mes­sa, nau­rah­taa Yves.

Yve­sin Vir­gi­nie-vai­mo toi­mii myös kä­si­työ­y­rit­tä­jä­nä ja val­mis­taa ko­ru­ja ja ko­ris­te-esi­nei­tä.

Harjavallassa asuvan Mikko Äijön (vas.) ilme on odottavan iloinen, sillä kohta hän pääsee maistamaan Yves ja Virginie Fruchartin valmistamaa kaakaota kera vohvelin.

Harjavallassa asuvan Mikko Äijön (vas.) ilme on odottavan iloinen, sillä kohta hän pääsee maistamaan Yves ja Virginie Fruchartin valmistamaa kaakaota kera vohvelin.

Ny­ky­ään Yve­sia voi ta­va­ta myyn­ti­hom­mis­sa siel­lä tääl­lä ym­pä­ri Sa­ta­kun­taa. Pie­nes­tä vaa­le­an­pu­nai­ses­ta kär­rys­tä, ni­mel­tään siis Lit­t­le Pa­ris, voi os­taa muun mu­as­sa rans­ka­lai­sil­la re­sep­teil­lä val­mis­tet­tu­ja voh­ve­lei­ta, kak­ku­ja, jää­te­löä, pa­ni­ne­ja, krep­pe­jä, kah­via, kaa­ka­o­ta ja niin edel­leen. Myös Cro­que Mon­sie­u­re­ja löy­tyy.

– Ne ovat gril­lat­tu­ja kink­ku­juus­to­voi­lei­piä, Yves tar­ken­taa.

– Olen ha­lun­nut esi­tel­lä rans­ka­lai­sia re­sep­te­jä ja val­mis­tei­ta suo­ma­lai­sil­le. Re­sep­ti­ni ovat pää­o­sin myös glu­tee­nit­to­mia ja tuot­teet on val­mis­tet­tu il­man säi­lön­tä­ai­nei­ta suo­ma­lai­sis­ta raa­ka-ai­neis­ta. Toki muu­ta­mia tuot­tei­ta, kas­tan­ja­ker­maa tai suk­laa­jau­het­ta, tuo­daan Rans­kas­ta.

Lit­t­le Pa­ris -kär­ry on kier­rel­lyt Sa­ta­kun­nan to­re­ja ja eri­lai­sia ta­pah­tu­mia nyt pa­rin vuo­den ver­ran.

– Fa­ce­boo­kis­ta löy­tyy ai­na tuo­reet tie­dot, mis­sä olem­me, Yves vink­kaa.

– Mei­tä voi ti­la­ta myös eri­lai­siin ta­pah­tu­miin, li­sää Yves.

Fruc­har­tit ovat mu­ka­na myös REKO-lä­hi­ruo­ka­ren­kaas­sa niin Po­ris­sa, Rau­mal­la, Har­ja­val­las­sa kuin Ko­ke­mä­el­lä­kin. Siel­tä voi Lit­t­le Pa­ri­sin bon­ga­ta, ku­ten myös vaik­ka­pa joka per­jan­tai­aa­mu Har­ja­val­lan to­ril­ta.

– Mut­ta myös seu­dun eri paik­ka­kun­nil­la. Sa­ma­ten osal­lis­tun myös suu­riin vuo­si­ta­pah­tu­miin ku­ten Lei­ne­pe­rin Va­lo­to­ri, Har­ja­val­lan Ke­sä­to­ri tai vaik­ka­pa Ma­ku­mark­ki­nat Huit­ti­sis­sa.