Tiia Jo­ki­sa­lo

Han­na Koi­vu­nie­mi la­too uu­ni­tuo­reet munk­ki­rin­ki­lät tar­joi­lu­ko­riin päi­vän asi­ak­kai­ta var­ten, ja muh­ke­at pa­lat ra­par­pe­ri­pii­rak­kaa ovat­kin jo ase­tel­tu val­miik­si tar­jol­le. Päi­vän keit­to­na on tä­nään pals­ter­nak­ka­keit­toa ja kun­han sa­to­kau­si pää­see kun­nol­la vauh­tiin, näh­dään tar­joi­lu­jen pu­nai­se­na lan­ka­na juu­ri­kin se­son­gin raa­ka-ai­neet.

Ul­ko­na on kau­nis­ta ja läm­min­tä, mut­ta se ei es­tä sy­tyt­tä­mäs­tä Sa­vi­pa­ka­rin arii­naan tul­ta, kynt­ti­lät­kin le­pat­ta­vat pöy­dil­lä. Van­han ra­ken­nuk­sen tu­vas­sa kun on au­rin­koi­se­na­kin päi­vä­nä sen ver­ran hä­myi­sää, et­tä elä­vä tuli so­pii tun­nel­maan hel­tei­sim­piä päi­viä lu­kuun ot­ta­mat­ta ai­na.

Jo­han­na San­ta­nen puo­les­taan on tien toi­sel­la puo­lel­le pis­kui­ses­sa pu­nai­ses­sa mö­kis­sä Sund­ber­gin puo­dis­sa. Sin­ne myyn­tiin on va­li­koi­tu­nut tuot­tei­ta, jot­ka toi­mi­vat mat­ka­muis­toi­na ja pie­ni­nä vie­mi­si­nä ruu­kil­la vie­rai­lul­ta.

Viivi Haro (vas.) on Savipakarissa kesätöissä. Johanna Santanen ja Hanna Koivuniemi (oik.) toimivat paikan yrittäjinä, Riikka Koskinen työskentelee keittiössä.

Viivi Haro (vas.) on Savipakarissa kesätöissä. Johanna Santanen ja Hanna Koivuniemi (oik.) toimivat paikan yrittäjinä, Riikka Koskinen työskentelee keittiössä.

Lii­ke­kump­pa­nit ja ys­tä­vyk­set aloit­ti­vat vap­pu­na Lei­ne­pe­rin Sa­vi­pa­ka­rin ja Sund­ber­gin puo­din yrit­tä­ji­nä.

Koi­vu­nie­mi siir­tyi Lei­ne­pe­riin ti­laus­ra­vin­to­la ja juh­la­paik­ka Wan­ha Pap­pi­las­ta.

San­ta­nen puo­les­taan on toi­mi­nut kak­si­vuo­si­kym­men­tä ken­kä­kaup­pi­aa­na, jo­ten hä­nel­le pa­ka­rin yrit­tä­jyys tar­koit­ti sa­mal­la myös alan­vaih­toa. Sii­hen hän suh­tau­tuu in­nol­la.

– Ken­gät vaih­tuu kau­haan, kak­kuun ja kah­viin, hän nau­raa ja jat­kaa:

– Otan uu­det haas­teet vas­taan ai­na suu­rel­la in­nol­la, usein edes tar­kem­min miet­ti­mät­tä. On­nek­si Han­na on meis­tä se har­kit­se­vam­pi osa­puo­li ja näin syn­tyy toi­mi­va kom­bo, jos­sa ta­sa­pai­no­tam­me toi­si­am­me.

Ku­lu­van ke­sän ai­ka­na kak­sik­ko hil­jal­leen las­keu­tuu uu­teen ja ais­tii rau­has­sa sitä, mi­hin suun­taan toi­min­taa vie­dään. Var­maa on, et­tä kes­ki­ös­sä on tuo­reet, lä­hel­lä tuo­te­tut raa­ka-ai­neet ja it­se teh­ty. Päi­vän tar­jot­ta­vat on aa­mul­la lei­vot­tu.

Lei­ne­pe­rin Sa­vi­pa­ka­ri on avoin­na ruu­kin yleis­ten au­ki­o­lo­ai­ko­jen mu­kaan, ja kes­ki­viik­koi­sin ovet ovat pi­dem­pään au­ki mo­to­ris­te­ja var­ten.

– Yl­lät­tä­vän pal­jon Sa­vi­pa­ka­ria on ky­syt­ty myös yk­si­tyis­ti­lai­suuk­siin ja ryh­mä­va­rauk­sia on ka­len­te­ris­sa myös jo reip­paas­ti.

Kak­sik­ko odot­taa in­nol­la tu­le­vaa ja on eri­tyi­sen ihas­tu­nut uu­den työ­paik­kan­sa mil­jöö­hön.

– Kun avaa pa­ka­rin ison puu­o­ven ja as­tuu si­sään, on tun­nel­ma ihan oman­lai­sen­sa. Tääl­lä ai­kaa hä­vi­ää ja se mei­dän kau­nis aja­tus ja toi­ve on­kin, et­tä me voi­sim­me tar­jo­ta kä­vi­jöil­le elä­myk­sen.

Kak­sik­ko asuu kum­pai­nen­kin Huit­ti­sis­sa, ja nai­set ovat jo nyt vai­kut­tu­nei­ta Kul­laan ja Lei­ne­pe­rin alu­een yh­tei­söl­li­syy­des­tä.

– Joka päi­vä joku ky­lä­läi­nen ohi kul­kies­saan vä­hin­tään­kin ter­veh­tii ja moni tu­lee jut­tu­sil­le­kin. Olem­me tun­te­neet it­sem­me erit­täin ter­ve­tul­leik­si, mikä tie­ten­kin näin vie­ras­paik­ka­kun­ta­lai­se­na on mer­ki­tyk­sel­lis­tä.