Perinteikkään paikan uusi kesä
Huittislaiset Hanna Koivuniemi ja Johanna Santanen luotsaavat nyt Leineperin Savipakaria.
Tiia Jokisalo
Hanna Koivuniemi latoo uunituoreet munkkirinkilät tarjoilukoriin päivän asiakkaita varten, ja muhkeat palat raparperipiirakkaa ovatkin jo aseteltu valmiiksi tarjolle. Päivän keittona on tänään palsternakkakeittoa ja kunhan satokausi pääsee kunnolla vauhtiin, nähdään tarjoilujen punaisena lankana juurikin sesongin raaka-aineet.
Ulkona on kaunista ja lämmintä, mutta se ei estä sytyttämästä Savipakarin ariinaan tulta, kynttilätkin lepattavat pöydillä. Vanhan rakennuksen tuvassa kun on aurinkoisenakin päivänä sen verran hämyisää, että elävä tuli sopii tunnelmaan helteisimpiä päiviä lukuun ottamatta aina.
Johanna Santanen puolestaan on tien toisella puolelle piskuisessa punaisessa mökissä Sundbergin puodissa. Sinne myyntiin on valikoitunut tuotteita, jotka toimivat matkamuistoina ja pieninä viemisinä ruukilla vierailulta.
Viivi Haro (vas.) on Savipakarissa kesätöissä. Johanna Santanen ja Hanna Koivuniemi (oik.) toimivat paikan yrittäjinä, Riikka Koskinen työskentelee keittiössä.
Liikekumppanit ja ystävykset aloittivat vappuna Leineperin Savipakarin ja Sundbergin puodin yrittäjinä.
Koivuniemi siirtyi Leineperiin tilausravintola ja juhlapaikka Wanha Pappilasta.
Santanen puolestaan on toiminut kaksivuosikymmentä kenkäkauppiaana, joten hänelle pakarin yrittäjyys tarkoitti samalla myös alanvaihtoa. Siihen hän suhtautuu innolla.
– Kengät vaihtuu kauhaan, kakkuun ja kahviin, hän nauraa ja jatkaa:
– Otan uudet haasteet vastaan aina suurella innolla, usein edes tarkemmin miettimättä. Onneksi Hanna on meistä se harkitsevampi osapuoli ja näin syntyy toimiva kombo, jossa tasapainotamme toisiamme.
Kuluvan kesän aikana kaksikko hiljalleen laskeutuu uuteen ja aistii rauhassa sitä, mihin suuntaan toimintaa viedään. Varmaa on, että keskiössä on tuoreet, lähellä tuotetut raaka-aineet ja itse tehty. Päivän tarjottavat on aamulla leivottu.
Leineperin Savipakari on avoinna ruukin yleisten aukioloaikojen mukaan, ja keskiviikkoisin ovet ovat pidempään auki motoristeja varten.
– Yllättävän paljon Savipakaria on kysytty myös yksityistilaisuuksiin ja ryhmävarauksia on kalenterissa myös jo reippaasti.
Kaksikko odottaa innolla tulevaa ja on erityisen ihastunut uuden työpaikkansa miljööhön.
– Kun avaa pakarin ison puuoven ja astuu sisään, on tunnelma ihan omanlaisensa. Täällä aikaa häviää ja se meidän kaunis ajatus ja toive onkin, että me voisimme tarjota kävijöille elämyksen.
Kaksikko asuu kumpainenkin Huittisissa, ja naiset ovat jo nyt vaikuttuneita Kullaan ja Leineperin alueen yhteisöllisyydestä.
– Joka päivä joku kyläläinen ohi kulkiessaan vähintäänkin tervehtii ja moni tulee juttusillekin. Olemme tunteneet itsemme erittäin tervetulleiksi, mikä tietenkin näin vieraspaikkakuntalaisena on merkityksellistä.