Po­rin Ko­ne­pa­jan­ran­nas­sa si­jait­se­va juh­la­ta­lo Me­ka­ni on rei­lun kah­den vuo­den ai­ka­na tul­lut tun­ne­tuk­si eri­tyi­ses­ti mais­tu­vas­ta lou­naas­taan. Joka ar­ki­päi­vä Me­ka­nin lou­nas­buf­fe­tin naut­tii 300 po­ri­lais­ta tai lä­hi­kun­nis­sa asu­vaa asi­a­kas­ta. Lou­naan suo­sio nä­kyy myös sii­nä, et­tä jo tois­ta vuot­ta pe­räk­käin Me­ka­ni by Hui­koo va­lit­tiin Eden­re­din jär­jes­tä­mäs­sä kil­pai­lus­sa Po­rin par­haak­si lou­nas­ra­vin­to­lak­si. Koko Suo­men kat­ta­val­la lis­tal­la Me­ka­ni on si­jal­la kah­dek­san.

– Lou­nas­pöy­tää on kii­tel­ty sii­tä, et­tä meil­lä on ai­na hy­vin laa­ja sa­laat­ti­pöy­tä. Me­ka­nis­sa koko buf­fet-pöy­tä nou­dat­taa ai­na sa­maa suun­ni­tel­tua lin­jaa. Jos lou­naan tee­ma­na on Lähi-Itä, ei sa­laat­ti­pöy­däs­tä löy­dy pu­na­juu­ri­sa­laat­tia, lou­naan suun­nit­te­lus­ta yh­des­sä toi­sen yrit­tä­jän, Jus­si Aal­lon kans­sa vas­taa­va kok­ki Juho Jo­ke­la ha­vain­nol­lis­taa.

Ko­ro­na-ai­ka ja sen mu­ka­naan tuo­mat ra­joi­tuk­set ovat pi­tä­neet Hui­koon toi­sen ra­vin­to­lan lou­nas­tar­joi­lun tau­ol­la, mut­ta nyt se käyn­nis­tyy taas. Maa­nan­tais­ta 18. lo­ka­kuu­ta al­ka­en lou­nas­ta saa myös Aree­nal­la si­jait­se­vas­sa Pa­ta­sy­dän ra­vin­to­las­sa.

– Mo­lem­mis­sa ra­vin­to­lois­sa on sama buf­fet­lou­nas ar­ki­sin. Ra­vin­to­lat tu­ke­vat toi­si­aan, kos­ka ne si­jait­se­vat ai­van eri puo­lil­la kau­pun­kia, keit­ti­ö­mes­ta­ri­na Pa­ta­sy­dä­mes­sä tänä syk­sy­nä aloit­ta­nut Juha Kar­hu sa­noo.

Lou­naan li­säk­si Hui­koon väki val­mis­taa ruo­kaa eri­ko­koi­siin ta­pah­tu­miin ja ti­lai­suuk­siin niin Me­ka­nis­sa kuin ta­lon ul­ko­puo­lel­la. Lä­hi­tu­le­vai­suus näyt­tää kii­rei­sel­tä, sil­lä nyt yri­tyk­set ovat al­ka­neet jär­jes­tää lä­hes pari vuot­ta siir­ret­ty­jä ta­pah­tu­mi­aan. Me­ka­ni on myös suo­sit­tu juh­la­ti­la, sil­lä van­has­sa ra­ken­nuk­ses­sa on kau­niit puit­teet juh­lil­le ja si­jain­ti mah­ta­va. Ruo­ka saa juh­lien jär­jes­tä­jil­tä myös eri­tyis­tä kii­tos­ta.

– Täl­lä het­kel­lä häi­tä vie­te­tään meil­lä lä­hes joka vii­kon­lop­pu ja ti­laa on va­rat­tu vuo­den 2023 ke­säl­le saak­ka. Juh­lien jär­jes­tä­jät ovat pi­tä­neet sii­tä, et­tä meil­tä löy­tyy vaih­to­eh­to pe­rin­tei­sel­le sa­ta­kun­ta­lai­sel­le pi­to­pöy­däl­le, yrit­tä­jä Juk­ka Lan­ki­nen ker­too.

Koko Hui­koon idea sai yh­ti­ö­kump­pa­nei­den mie­lis­sä al­kun­sa, kun Jus­si Aal­to oli jär­jes­tä­mäs­sä omia häi­tään.

– Olin muut­ta­nut Tu­rus­ta Po­riin ja oli­sin ha­lun­nut häi­hin street­food-hen­ki­sen buf­fe­tin. Sel­lais­ta ei ol­lut tar­jol­la. Idea al­koi sii­tä ja­los­tu­maan. Seu­raam­me ny­ky­päi­vän tren­de­jä ja pys­tym­me muun­tau­tu­maan mo­nen­lai­seen, Aal­to ker­too.

Vaik­ka Me­ka­ni on suo­sit­tu, va­pai­ta il­to­ja ja päi­viä kan­nat­taa ky­sel­lä. Me­ka­ni tar­jo­aa lois­ta­vat puit­teet myös yri­tys­ten ti­lai­suuk­sil­le, ku­ten se­mi­naa­reil­le, ko­kouk­sil­le tai vaik­ka pik­ku­jou­lui­hin. Pöy­tiin mah­tuu is­tu­maan 200 vie­ras­ta.

– Ko­kouk­set ja yri­tys­ti­lai­suu­det ovat ol­leet tau­ol­la etä­työ­ai­kaan, mut­ta nyt nii­tä on alet­tu jäl­leen jär­jes­tää. Mei­dän kaut­tam­me on­nis­tuu myös pie­nem­mät ti­lai­suu­det Me­ka­nin ul­ko­puo­lel­la. Niis­sä­kin pys­tym­me jär­jes­tä­mään ko­ko­nais­val­tai­sen pal­ve­lun, Lan­ki­nen sa­noo.

Jos me­ka­nis­sa on­nis­tuu muu­ta­man sa­dan vie­raan juh­lat hie­nos­ti, Aree­nan ta­pah­tu­mis­sa ruo­kaa voi­daan tar­joil­la tu­han­nel­le vie­raal­le. Aree­nal­la on tänä syk­sy­nä jär­jes­tet­ty esi­mer­kik­si Nuor­kaup­pa­ka­ma­rin Po­ri­ga­mi-ko­kous ja lu­vas­sa on myös kon­sert­te­ja. Pa­ta­sy­dän vas­taa Aree­nan ta­pah­tu­mien ja jää­kiek­ko-ot­te­lui­den tar­joi­luis­ta.

– Us­kon, et­tä Aree­na kas­vat­taa suo­si­o­taan ta­pah­tu­ma­kes­kuk­se­na. Tääl­lä esi­mer­kik­si tu­han­nen ih­mi­sen gaa­lail­lal­li­nen pöy­tiin tar­joi­lui­neen on­nis­tuu hie­nos­ti. Nyt näyt­tää sil­tä, et­tä maa­il­ma au­ke­aa. Nyt on jäl­leen ai­ka ko­kea, näh­dä ja men­nä, Jus­si Aal­to ja Juk­ka Lan­ki­nen sa­no­vat.